Objectius del Blog

AVÍS A SEGUIDORS;
Aquest blog deixa d'actualitzar-se aquest estiu del 2015 d'acord amb la creació d'una nova pàgina web on s'incorporen els articles existents i els nous que es vagin preparant.
En aquest nou blog trobareu més continguts i una distribució més neta i clara que permetrà trobar amb més facilitat el contingut que us pugui interessar.
La direcció plaautoproteccio.cat ja direcciona al nou blog.
Moltes gràcies


Comentaris, experiències, apunts, tot és benvingut per ajudar a completar aquesta eina informativa.

"L’autoprotecció és el conjunt de mesures (procediments, sistemes i organització) implantades en un determinat àmbit (edificis, instal·lacions, nuclis habitats, solars, activitats, centres, etc) exposat a una o a diverses situacions de risc, destinades a preveure, prevenir i controlar-ne el risc, donar resposta adequada a les emergències i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic."
font: gencat.cat


Podeu fer comentaris al peu de cada article o adreçar-los a la següent adreça electrònica;

info@consultoriatt.com

Podeu utilitzar el buscador per trobar l'article que necessiteu del blog.

Troba l'article que busques!!

17 de gen. 2011

Relació d'activitats afectades per l'Annex I.A.

A: Catàleg d’activitats i centres d’interès per a la protecció civil de Catalunya               
1. Activitats amb reglamentació sectorial específica                                
a) Activitats industrials i d’emmagatzematge:                           
A.1.A.01                ITC          EPQ-1 (emmagatzematge de líquids inflamables i combustibles), de capacitat superior a 200 m3:
A.1.A.02                                ITC EPQ-2 (emmagatzematge d’òxid d’etilè), de capacitat superior a 1 t.
A.1.A.03                                ITC EPQ-3 (emmagatzematge de clor), de capacitat superior a 4 t.
A.1.A.04                                ITC EPQ-4 (emmagatzematge d’amoníac anhidre), de capacitat superior a 3 t.
A.1.A.05                                ITC EPQ-5 (emmagatzematge d’ampolles i bòtils de gasos comprimits liquats i dissolts a pressió), de categoria 4 o 5.
A.1.A.06                                ITC EPQ-6 (emmagatzematge de líquids corrosius), de capacitat superior a 500 m3.
A.1.A.07                                ITC EPQ-7 (emmagatzematge de líquids tòxics), de capacitat superior a 200 m3.
A.1.A.08                                ITC EPQ-8 (emmagatzematge de fertilitzants a base de nitrat amònic, amb alt contingut en nitrogen), de capacitat superior a 200 t.
A.1.A.09                                Establiments afectats per la normativa per la qual s’aproven mesures de control dels riscos inherents als accidents greus en els quals intervenen substàncies perilloses.
A.1.A.10                                Establiments en què intervenen explosius: aquells regulats en l’Ordre/Pre/252/2006, de 6 de febrer, per la qual s’actualitza la Instrucció tècnica complementària número 10 sobre prevenció d’accidents greus del Reglament d’explosius, aprovat pel Reial decret 230/1998, de 16 de febrer.
A.1.A.11                                Activitats de gestió de residus perillosos: aquelles activitats de recolllida, emmagatzematge, valorització o eliminació de residus perillosos, d’acord amb el que estableix la Llei 10/1998, de 21 d’abril, de residus, modificada per la Llei 62/2003, de 30 de desembre, de mesures fiscals, administratives i de l’ordre social.
A.1.A.12                                Explotacions i indústries relacionades amb la mineria sempre que s’hi desenvolupi activitat subterrània o bé disposin de més de 20 treballadors: aquelles regulades pel Reial decret 863/1985, de 2 d’abril, pel qual s’aprova el Reglament general de normes bàsiques de seguretat minera i per les seves instruccions tècniques complementàries, modificat pel Reial decret, de 2 de febrer, pel qual es modifica l’art.109 del Reglament general de normes bàsiques de seguretat minera.
                                              
A: Catàleg d’activitats i centres d’interès per a la protecció civil de Catalunya
1. Activitats amb reglamentació sectorial específica                                
b) Activitats d’investigació:                             
A.1.B.01                Instal·lacions d’utilització confinada d’organismes modificats genèticament: les classificades com a activitats de risc alt (tipus 4) al Reial decret 178/2004, de 30 de gener, pel qual s’aprova el Reglament general per al desenvolupament i execució de la Llei 9/2003, de 25 d’abril, per la qual s’estableix el règim jurídic de la utilització confinada, alliberament voluntari i comercialització d’organismes modificats genèticament.
A.1.B.02                Instal·lacions per a l’obtenció, transformació, tractament, emmagatzemament i distribució de substàncies o matèries biològiques perilloses: les instal·lacions que continguin agents biològics del grup 4, determinats al Reial decret 664/1997, de 12 de maig, sobre la protecció dels treballadors contra els riscos relacionats amb l’exposició a agents biològics durant la feina.
                                                              
A: Catàleg d’activitats i centres d’interès per a la protecció civil de Catalunya
1. Activitats amb reglamentació sectorial específica                                
c) Activitats d’infraestructures de transport:                             
A.1.C.01                Túnels de carretera amb més de 1.000 metres de longitud.
A.1.C.02                 Túnels entre 500 i 1.000 metres de longitud amb una IMD superior a 2.000 vehicles/dia.
A.1.C.03                 Conjunt de túnels, amb longitud total superior a 1.000 m, que formin part de la mateixa via i que estiguin separats entre ells per una distància inferior a 500 m.
A.1.C.04                 Ports comercials: els ports d’interès general amb ús comercial i els seus usos complementaris o auxiliars definits en la Llei 48/2003, de 26 de novembre, de règim econòmic i de prestació de serveis dels ports d’interès general.
A.1.C.05                 Ports industrials definits a la Llei 5/1998, de 17 d’abril, de ports de Catalunya.
A.1.C.06                 Les terminals de persones passatgeres dels ports d’interès general.
A.1.C.07                 Aquells aeroports regulats per la Llei 21/2003, de 7 de juliol, de seguretat aeroportuària i per la normativa internacional (normes i recomanacions de l’Organització de l’Aviació Civil Internacional -OACI) i nacional de la Direcció General d’Aviació Civil aplicable.
A.1.C.08                 Aquells aeroports regulats per la Llei 14/2009, del 22 de juliol, d’aeroports, heliports i altres infraestructures aeroportuàries, llevat dels hidroports.
A.1.C.09                 Conductes que transporten substàncies perilloses: etilenoductes, gasoductes i oleoductes. En el cas dels gasoductes, s’inclouen les conduccions que transporten gas natural per sobre de 16 bars (pressió de transport secundari).
                                                              
A: Catàleg d’activitats i centres d’interès per a la protecció civil de Catalunya
1. Activitats amb reglamentació sectorial específica                                
d) Activitats i infraestructures energètiques:                            
A.1.D.01                                Instal·lacions nuclears i radioactives: les regulades pel Reial decret 35/2008, de 18 de gener, pel qual es modifica el Reglament sobre instal·lacions nuclears i radioactives, aprovat pel Reial decret 1836/1999, de 3 de desembre.
A.1.D.02                                Infraestructures hidràuliques (preses i embassaments): les classificades en l’Ordre, de 12 de març de 1996, per la qual s’aprova el Reglament tècnic sobre seguretat de preses i embassaments, així com en la Resolució, de 31 de gener de 1995, per la qual es disposa la publicació de l’Acord del Consell de Ministres pel qual s’aprova la Directriu bàsica de planificació de protecció civil davant del risc d’inundacions.
                                                              
A: Catàleg d’activitats i centres d’interès per a la protecció civil de Catalunya
1. Activitats amb reglamentació sectorial específica
e) Activitats d’espectacles públics i recreatives, i activitats esportives. Llocs, recintes i instal·lacions en què se celebrin els esdeveniments regulats per la normativa vigent en matèria d’espectacles públics i activitats recreatives, així com llocs, recintes i instal·lacions en què se celebrin activitats esportives, sempre que compleixin amb les característiques següents:
A.1.E.01                 Edificis tancats: amb capacitat o aforament igual o superior a 2.000 persones, o amb una altura d’evacuació igual o superior a 28 m.
A.1.E.02                 Instal·lacions tancades desmuntables o de temporada: amb capacitat o aforament igual o superior a 2.500 persones.
A.1.E.03                 A l’aire lliure: en general, aquelles amb una capacitat o aforament igual o superior a 5.000 persones.
A.1.E.04                 A l’aire lliure: en general, aquelles amb una capacitat o aforament igual o superior a 15.000 persones.
                                                              
A: Catàleg d’activitats i centres d’interès per a la protecció civil de Catalunya
1. Activitats amb reglamentació sectorial específica
f) Altres activitats regulades per normativa sectorial d’autoprotecció:
A.1.F.01                 Aquelles altres activitats desenvolupades en centres, establiments, espais, instal·lacions o dependències o mitjans anàlegs sobre els quals una normativa sectorial específica estableixi obligacions d’autoprotecció en els termes definits en aquest Decret d’autoprotecció.
                                                              
A: Catàleg d’activitats i centres d’interès per a la protecció civil de Catalunya
2. Activitats sense reglamentació sectorial específica
A.2.A.00                                Instal·lacions de prestació de serveis bàsics per a la comunitat, als efectes d’assegurar la protecció d’infraestructures crítiques.
A.2.B.00                Edificis d’importància estratègica per a la gestió d’emergències que afectin un gran volum de població, com ara el CECAT i el Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 Catalunya.
                                                              
A: Catàleg d’activitats i centres d’interès per a la protecció civil de Catalunya
2. Activitats sense reglamentació sectorial específica
c) Activitats industrials i d’emmagatzematge:
A.2.C.01                Aquelles amb una càrrega de foc ponderada i corregida igual o superior a 3.200 Mcal/m2 o 13.600 MJ/m2 (risc intrínsec alt 8, segons la taula 1.3 de l’annex I del Reial decret 2267/2004, de 3 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de seguretat contra incendis als establiments industrials).
A.2.C.02                Les instal·lacions industrials en les quals intervenen substàncies tòxiques o molt tòxiques: en quantitats iguals o superiors al 10% de les que figuren a la columna 3 de la part 2 de l’annex I del Reial decret 948/2005, de 29 de juliol, que modifica el Reial decret 1254/1999, de 16 de juliol, pel qual s’aproven mesures de control dels riscos inherents als accidents greus en què intervenen substàncies perilloses. Les quantitats que s’han de tenir en compte són les màximes que estiguin presents, o puguin estar-ho, en un moment donat, tal com estableix el Reial decret 1254/1999.
A.2.C.03                Les instal·lacions industrials en les quals intervenen determinades substàncies tòxiques, en quantitats iguals o superiors al 10%, de les que figuren a la columna 3 de la part 1 de l’annex I del Reial decret 948/2005, de 29 de juliol, que modifica el Reial decret 1254/99, de 16 de juliol, pel qual s’aproven mesures de control dels riscos inherents als accidents greus en què intervenen substàncies perilloses. A aquests efectes, tenen la consideració de tòxiques les substàncies següents: clor, etilenimina, fluor, isocianatdemetil, diclorurdecarbonil, diclorurdesofre i policlorbenzofurans / policlordibenzodioxines. Les quantitats que s’han de tenir en compte són les màximes que estiguin presents, o puguin estar-ho, en un moment donat, tal com estableix el Reial decret 1254/1999.
A.2.C.04                Les instal·lacions industrials en les quals intervenen substàncies perilloses no tòxiques: aquelles en què estan presents altres substàncies perilloses diferents de les citades als apartats anteriors, en quantitats iguals o superiors al 60%, de les que figuren a la columna 2 de les parts 1 i 2 de l’annex I del Reial decret 948/2005, de 29 de juliol,que modifica el Reial decret 1254/1999, de 16 de juliol, pel qual s’aproven mesures de control dels riscos inherents als accidents greus en què intervenen substàncies perilloses. Les quantitats que s’han de tenir en compte són les màximes que estiguin presents, o puguin estar-ho, en un moment donat.
A.2.C.05                Les instal·lacions industrials o magatzems ubicats a menys de 100 metres d’edificacions urbanes amb elements vulnerables o molt vulnerables, quan intervinguin substàncies perilloses en quantitats iguals o superiors al 5% de les que figuren a la columna 3 de les parts 1 i 2 de l’annex I del Reial decret 948/2005, de 29 de juliol, que modifica el Reial decret 1254/99, de 16 de juliol, pel qual s’aproven mesures de control dels riscos inherents als accidents greus en què intervenen substàncies perilloses. Les quantitats que s’han de tenir en compte són les màximes que estiguin presents, o puguin estar-ho, en un moment donat.
A.2.C.06                Complexos i activitats industrials i d’emmagatzematge amb una ocupació igual o superior a 2.000 persones.
A.2.C.07                Instal·lacions frigorífiques amb líquids refrigerants del segon i tercer grup quan superin les quantitats totals emprades en 3 t.
A.2.C.08                Establiments amb instal·lacions acollides a les ITC IP02, IP03 i IP-04 amb més de 500 m3.
                                                              
A: Catàleg d’activitats i centres d’interès per a la protecció civil de Catalunya
2. Activitats sense reglamentació sectorial específica
d) Activitats i infraestructures de transport:
A.2.D.01                                Estacions i intercanviadors de transport terrestre: aquelles amb una ocupació igual o superior a 1.500 persones.
A.2.D.02                                Línies ferroviàries metropolitanes.
A.2.D.03                                Túnels ferroviaris de longitud igual o superior a 1.000 m.
A.2.D.04                                Conjunt de túnels ferroviaris, amb longitud total superior a 1.000m, que formen part de la mateixa via i que estan separats entre ells per una distància inferior a 500 m.
A.2.D.05                                Autopistes de peatge.
A.2.D.06                                Àrees d’estacionament per al transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril.
A.2.D.07                                Ports comercials, industrials, pesquers i esportius que no siguin d’interès general.
                                                              
A: Catàleg d’activitats i centres d’interès per a la protecció civil de Catalunya
2. Activitats sense reglamentació sectorial específica
e) Activitats i infraestructures energètiques:
A.2.E.01                 Centres o instal·lacions destinats a la producció d’energia elèctrica: els de potència nominal igual o superior a 50 MW.
A.2.E.02                 Instal·lacions de generació i transformació d’energia elèctrica en alta tensió.
                                                              
A: Catàleg d’activitats i centres d’interès per a la protecció civil de Catalunya
2. Activitats sense reglamentació sectorial específica
f) Activitats sanitàries:
A.2.F.01                 Establiments d’usos sanitaris en els quals es presten cures mèdiques en règim d’hospitalització i / o tractament intensiu o quirúrgic, amb una disponibilitat igual o superior a 200 llits.
A.2.F.02                 Qualsevol altre establiment d’ús sanitari que disposi d’una altura d’evacuació igual o superior a 15m, o d’una ocupació igual o superior a 2.000 persones.
                                                              
A: Catàleg d’activitats i centres d’interès per a la protecció civil de Catalunya
2. Activitats sense reglamentació sectorial específica
g) Activitats docents:
A.2.G.01                                Establiments docents especialment destinats a persones discapacitades físiques o psíquiques o a altres persones que no puguin realitzar una evacuaió pels seus propis mitjans.
A.2.G.02                                Qualsevol altre establiment docent sempre que disposi d'una altura d’evacuació igual o superior a 15m, o d’una ocupació igual o superior a 2.000 persones.
                                                              
A: Catàleg d’activitats i centres d’interès per a la protecció civil de Catalunya
2. Activitats sense reglamentació sectorial específica
h) Activitats residencials públiques:
A.2.H.01                                Establiments d’ús residencial públic: aquells en els quals es desenvolupen activitats de residència o centres de dia destinats a persones grans amb discapacitat física o psíquica, o aquells en els quals habitualment hi hagi ocupants que no puguin realitzar una evacuació pels seus propis mitjans i que afecti 100 persones o més.
A.2.H.02                                Qualsevol altre establiment d’ús residencial públic sempre que disposi d'una altura d’evacuació igual o superior a 28m, o d’una ocupació igual o superior a 2.000 persones.
                                                              
A: Catàleg d’activitats i centres d’interès per a la protecció civil de Catalunya
2. Activitats sense reglamentació sectorial específica
i) Altres activitats: aquelles altres activitats desenvolupades en centres, establiments, espais, instal·lacions o dependències o mitjans anàlegs que reuneixin alguna de les característiques següents:
A.2.I.01                  Tots aquells edificis que acullin activitats comercials, administratives, de prestació de serveis, o de qualsevol altre tipus, sempre que l’altura d’evacuació de l’edifici sigui igual o superior a 28 m, o bé disposin d’una ocupació igual o superior a 2.000 persones.
A.2.I.02                  Instal·lacions tancades desmuntables o de temporada amb capacitat igual o superior a 2.500 persones o que treballen amb animals perillosos.
A.2.I.03                  Instal·lacions de càmping amb capacitat igual o superior a 2.000 persones.
A.2.I.04                  Totes aquelles activitats desenvolupades a l’aire lliure amb un nombre d’assistents previst igual o superior a 5.000 persones.
A.2.I.05                  Estacions d’esquí.
A.2.I.06                  Castells de foc amb més de 50 kg de matèria explosiva, d’acord amb l’Ordre de 2 de març de 1989, que modifica l’Ordre de 20 d'octubre de 1998 que regula la manipulació i l'ús d’artificis en la realització d’espectacles públics de focs artificials.
A.2.J.00                 Urbanitzacions que no tenen una continuïtat immediata amb la trama urbana i que estan situades a menys de 500 metres de terrenys forestals.

5 comentaris:

  1. Hola bon dia,
    Referent a la classificació d'activitats. Com es classificarien?

    - Una Festa Major
    - Una sala polivalent de poble

    I referent a l'apartat A,2.A.00 (Instal·lacions de prestació de serveis bàsics per a la comunitat, als efectes d'assegurar la protecció d'infraestructures crítiques) tipus estacions depuradores d'aigua, dipòsits d'aigua, repetidors de telefonia...tinc entés que solo estan afectades pel decret d'autoprotecció si afecten a un nombre important de persones. De que ordre estem parlant?

    ResponElimina
  2. Bon dia, interpreto que sou responsable de la protecció civil municipal.
    Així doncs, fins ara s'havia de disposar (si corresponia) d'un PAM i a partir d'ara s'ha de desglossar. Cal estudiar cada acte i la quantitat de persones que es mobilitzen.
    Fixat en l'article 46 del reglament aprovat pel decret 112/2010, aquí et determina els llindars (totes les activitats estan subjectes a un o altre tipus de PAU).
    Pel que fa a la sala polivalent, o l'Ajuntament considera tots els casos possibles o el promotor de cada activitat haurà de preparar un PAU diferenciat per a cadascuna d'elles.

    Pel que fa a la segona consulta m'hauràs de disculpar però no disposo dels critèris que marcaran el llindar que em demanes. Faré la consulta i ho publicaré a continuació.

    De totes maneres, crec que el millor que pots fer és consultar i coordinar-te amb els serveis territorials de PC, aquesta és la millor fórmula.

    ResponElimina
  3. Havent fet la consulta, la DGPC em diu que no hi ha llindar establert, és a dir, totes les instal·lacions estan afectades pel Decret.
    Malgrat això, caldrà estudiar quins punts de l'index li són d'aplicació i quins no a cadascun dels PAU de les instal·lacions que comentes, així com si es possible la preparació d'un PAU "comú" per diferents instal·lacions,...
    Cal estudiar bé aquests casos i com afrontar-los.

    ResponElimina
  4. Bon día,
    Quin seria el criteri de classificación en l'index d'activitats una terminal de contenidors que no se sap si compleix l'index A, pero que esta aprop d'una zona de risc vulnerable disposat a l'annex B?

    ResponElimina
  5. Bon dia,
    Per respondre amb precissió sobre l'activitat que presentes caldrien mes dades però d'entrada et diria que;
    1- Per determinar si l'activitat està afectada pel decret, s'han d'analitzar tots els seus aspectes, pot passar que una activitat es trovi afectada pel decret per més d'un epígraf, llavors s'escollirà sempre el cas més desfavorable, és a dir, entre I.A. i I.C. correspondrà I.A.
    2- Si l'activitat no es trova en cap dels dos annexes, no està afectada pel decret, només li caldrà un PAU d'acord amb l'article 20 de la Llei 31/1995. A priori, les activitats no incloses al catàleg (activitats sense risc i vulnerabilitat) no esdevenen activitats afectades per trobar-se dins de zones d'intervenció (vegeu l'ordre IRP/971/2009). Només entraria al catàleg si, en aplicació d'un (o més d'un) dels criteris de l'annex I.B., la DGPC emet una resolució que ho determina.

    ResponElimina

Deixa el teu comentari aquí.