Objectius del Blog

AVÍS A SEGUIDORS;
Aquest blog deixa d'actualitzar-se aquest estiu del 2015 d'acord amb la creació d'una nova pàgina web on s'incorporen els articles existents i els nous que es vagin preparant.
En aquest nou blog trobareu més continguts i una distribució més neta i clara que permetrà trobar amb més facilitat el contingut que us pugui interessar.
La direcció plaautoproteccio.cat ja direcciona al nou blog.
Moltes gràcies


Comentaris, experiències, apunts, tot és benvingut per ajudar a completar aquesta eina informativa.

"L’autoprotecció és el conjunt de mesures (procediments, sistemes i organització) implantades en un determinat àmbit (edificis, instal·lacions, nuclis habitats, solars, activitats, centres, etc) exposat a una o a diverses situacions de risc, destinades a preveure, prevenir i controlar-ne el risc, donar resposta adequada a les emergències i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic."
font: gencat.cat


Podeu fer comentaris al peu de cada article o adreçar-los a la següent adreça electrònica;

info@consultoriatt.com

Podeu utilitzar el buscador per trobar l'article que necessiteu del blog.

Troba l'article que busques!!

11 de febr. 2011

Real Decret 393/2007 vs Decret 82/2010

Les diferencies entre les dues normes es centren basicament en questions "formals"; aquí us deixo una llista del que, en un primer estudi, he vist que canvia.

Aquest article crec que pot ser de molt interès per aquelles activitats o centres que ja disposen del pla d'emergència d'acord amb l'index del real Decret 393/2007 i l'han d'actualitzar d'acord al Decret 82/2010.


1.       Àmbit

a.      Reial Decret 393/2007
D'aplicació a tot el territori estatal fins que les comunitats autònomes no disposin de competències i normativa pròpia desenvolupada. Aquest Reial Decret s'emmarca dins dels preceptes dels articles 5 i 6 de la Llei 2/1985 de Protecció Civil.
b.      Decret 82/2010
D'aplicació al territori autonòmic de Catalunya. Aquest Decret s'emmarca dins dels preceptes dels articles 7 i 20 de la Llei 4/1997 de Protecció Civil de Catalunya.
c.       Comentaris
Des de la publicació de la Llei 6/2006 d'aprovacioó de l'Estut de Catalunya, aquesta disposa de competències exclusives en matèria de Protecció Civil; només en els casos de salvament marítim, risc nuclear  i risc bèl·lic l'estat s'ha reservat la capacitat competencial.
Amb l'aprovació i vigència plena del decret 82/2010, a l'empara de l'Estatut de Catalunya de l'any 2006, la Generalitat dibuixa el marc legal per la gestió de la Protecció Civil a Catalunya.

2.       Abast

a.      Reial Decret 393/2007. Article 2.
D'aplicació a totes les activitats de l'annex 1 del Reial Decret, amb l'exclusió explícita, pel que fa al control administratiu i registre, dels centres, instal·lacions o establiments que depenen del Ministeri de Defensa, d'Institucions Penitenciàries, de les Forces i Cossos de Seguretat, del resguard duaner i dels òrgans judicials.
b.      Decret 82/2010.
D'acord amb l'article 2 del decret " Les disposicions d’aquest Decret s’apliquen a totes les activitats i centres compresos a l'annex I, epígrafs A i C.". Vegeu articles corresponents del blog. El punt 4 del mateix article determina les exepccions.
D'acord amb l'article 7.1 de la Llei 4/1997 respecte de la obligació d'autoprotecció diu que "Les persones, les empreses i, en general, les entitats i els organismes que fan activitats que poden generar situacions de greu risc col·lectiu, de catàstrofe o de calamitat pública, i també els centres i les instal·lacions, públics i privats, que poden resultar afectats de manera  especialment greu per situacions d'aquest caràcter, són obligats a adoptar mesures d'autoprotecció i a mantenir els mitjans personals i materials necessaris per a afrontar situacions de risc i d'emergència. "
c.      Comentaris
La Llei 4/1997 amplia el caràcter "proteccionista" de la Protecció Civil afegint, respecte de la Llei estatal, un criteri de vulnerabilitat alhora de determinar quines activitats, centres o instal·lacions han de disposar d'un pla d'autoprotecció.
L'article 2 del decret 82/2010 amplia també les excepcions afegint a les previstes a la normativa estatal els òrgans judicials.

3.       Índex del pla d'autoprotecció

a.      Reial Decret 393/2007. Annex II
D'acord amb l'annex II del Reial Decret , el contingut mínim del pla d'autoprotecció s'ha d'estructurar en 9 capítols i en 3 annexes. Vegeu l'article on es publica l'índex d'aquest reial decret.
b.      Decret 82/2010.
El decret 82/2010 distingeix entre dos tipologies d'activitat depenent del grau de risc o vulnerabilitat establint un índex per a cada tipologia. L'annex I del decret discrimina entre activitats d'interès per la protecció civil local (annex I.C) i activitats d'interès per la protecció civil de Catalunya (annex I.A.) que disposen dels corresponents índex a l'annex II on la part 1 determina l'índex de les activitats de l'annex I.A. i la part 2 l'índex de les  de l'annex I.C.
c.       Comentaris
Malgrat la distinció d'índex segons el catàleg, l'estructura documental és la mateixa, així doncs les diferencies responen a la precisió de l'índex d'acord amb el grau de risc o vulnerabilitat de l'activitat, és a dir; per una activitat de menor risc o vulnerabilitat (annex I.C) "menys" requisits documentals.
Correspondència de capítols:
·         El document 1 del Decret 82/2010 correspon als capítols 1, 2 i 3 de la NBA.
·         El document 2 correspon al capítol 4.
·         El document 3 correspon als capítols 6 i 7.
·         El document 4 correspon als capítols 5, 8 i 9.
·         Els annexes 1,2 i 3 es corresponen.
·         El Decret 82/2010 afegeix un annex amb les fitxes d'actuació.

4.       Catàleg d'activitats

a.      Reial Decret 393/2007. Annex I.
Tal i com diu el punt 2 de la NBA " Aquesta Norma bàsica d'autoprotecció serà d'aplicació a totes aquelles activitats, centres, establiments, espais, instal·lacions i dependències recollides en l'annex I que puguin resultar afectades per situacions d'emergència."
b.      Decret 82/2010.
El decret 82/2010 distingeix entre dos tipologies d'activitat depenent del grau de risc o vulnerabilitat establint un índex per a cada tipologia. L'annex I del decret discrimina entre activitats d'interès per la protecció civil local (annex I.C) i activitats d'interès per la protecció civil de Catalunya (annex I.A.) permetent l'ampliació d'aquest catàleg d'acord amb els criteris de l'annex I.B.
c.       Comentaris
Com podeu veure en la taula adjuntada a l'article Comparativa d'annexes dels Reglaments 393/07 i 82/2010 amb data 05 de gener, les activitats, centres i infraestructures afectats pel decret amplien la llista establerta en el reial decret 393/2007 en qualitat i quantitat, és a dir; s'afegeixen activitats "noves" i s'amplien els criteris per activitats ja catalogades.


5.       Termini màxim de revisió

a.      Reial Decret 393/2007.
D'acord amb el punt 3.7 de la NBA, "El Pla d'autoprotecció tindrà vigència indeterminada, es mantindrà adequadament actualitzat, i s'ha de revisar, almenys, amb una periodicitat no superior a tres anys".
b.      Decret 82/2010.
D'acord amb els punts 4 dels articles 15 i 16, " Els plans d’autoprotecció han de ser revisats sempre que hi hagi una modificació substancial i com a mínim cada quatre anys, adjuntant un informe de descripció de les actuacions d’implantació i manteniment del pla realitzades des de l’anterior homologació del PAU".
c.       Comentaris
El decret 82/2010 amplia el període màxim de revisió dels PAUs.


6.       Anàlisi de riscos

a.      Reial Decret 393/2007.
Tal i com emana del mateix títol, " NORMA BÁSICA DE AUTOPROTECCIÓN DE LOS CENTROS, ESTABLECIMIENTOS Y DEPENDENCIAS, DEDICADOS A ACTIVIDADES QUE PUEDAN DAR ORIGEN A SITUACIONES DE EMERGENCIA", aquesta norma preveu l'avaluació dels riscos intrínsecs dels centres, establiments i dependències establerts al seu catàleg.
El punt 3.2. del capítol tercer (sobre l'anàlisi del risc) de l'annex II referent al contingut mínim del pla es demana que es considerin els riscos externs vinguin originats per activitats veïnes o estiguin determinats en plans de protecció civil.
b.      Decret 82/2010.
D'acord amb el punt 1.a) de l'article 4 sobre les obligacions del titular, una d'elles és "Garantir que les condicions del centre, instal·lació, establiment o activitat són suficients per assegurar el compliment de les condicions d’autoprotecció, especialment pel que fa a l’evacuabilitat i al confinament, tenint en compte tant els riscos interiors com els exteriors."
c.       Comentaris

La Llei 4/1997, a diferència de la llei 2/1985, exigeix de l'anàlisi de riscos d'origen extern a l'activitat, centre o establiment siguin d'origen natural, tecnològic o social.

7.       Vincle amb la llicència d'activitat

a.      Reial Decret 393/2007.
Article 4.2 de la NBA. "El Pla d'autoprotecció ha d'acompanyar la resta de documents necessaris per a l'atorgament de la llicència, permís o autorització necessària per al començament de l'activitat."
b.      Comentaris
Fins la publicació del decret 82/2010, la presentació d'un pla d'autoprotecció era un dels requisits previs per a la obtenció de llicència d'obertura d'un establiment catalogat als annexes del reial decret 393/2007. A partir del decret català aquest fet canvia i es demana que sigui comunicada la seva afectació dins dels primers tres mesos d'inici de l'activitat i presentat dins dels primers 6 mesos des de l'inici de l'activitat. Amb aquesta nova fórmula es pretén que els plans estiguin correctament plantejats abans de la seva homologació i registre i així no quedin en un simple document redactat previament a l'inici de l'activitat que no considera aspectes claus que determinaran la realitat del dia a dia de l'establiment, com per exemple l'organigrama.


8.       Noves aportacions del Decret 82/2010

a.      Regulació dels tècnics competents
Els requisits que hauran de complir els tècnics per demostrar la competència tècnic, tan per redactar, signar i implantar plans d'autoprotecció com per elaborar els preceptius informes d'activitats d'interès local i d'activitats d'interès per la protecció civil de Catalunya, queden recollits a l'article 17 del decret 82/2010.
b.      Regulació d'entitats acreditades
El decret 82/2010, a través del seu capítol cinquè ,regula les condicions que han de complir les entitats acreditades (art. 23), el procés per autoritzar-les (art.24), la renovació de la seva autorització (art.25), la suspensió de l'acreditació (art.26) i, en el capítol tercer, les seves competències (art.18).
c.      Mitjans d'autoprotecció mínims
El decret en el seu annex III estableix per a cada tipologia d'activitat afectada pel decret, els mitjans de prevenció dels quals s'ha de dotar, establint en cada cas, dos nivells; mesures de seguretat a adoptar amb caràcter obligatori i mesures de seguretat a adoptar amb caràcter voluntari.
Els mitjans considerats responen a tres tipologies;
  • Dispositius de vigilància
  • Mitjans sanitaris
  • Mitjans de prevenció, extinció d'incendis i salvament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari aquí.