Objectius del Blog

AVÍS A SEGUIDORS;
Aquest blog deixa d'actualitzar-se aquest estiu del 2015 d'acord amb la creació d'una nova pàgina web on s'incorporen els articles existents i els nous que es vagin preparant.
En aquest nou blog trobareu més continguts i una distribució més neta i clara que permetrà trobar amb més facilitat el contingut que us pugui interessar.
La direcció plaautoproteccio.cat ja direcciona al nou blog.
Moltes gràcies


Comentaris, experiències, apunts, tot és benvingut per ajudar a completar aquesta eina informativa.

"L’autoprotecció és el conjunt de mesures (procediments, sistemes i organització) implantades en un determinat àmbit (edificis, instal·lacions, nuclis habitats, solars, activitats, centres, etc) exposat a una o a diverses situacions de risc, destinades a preveure, prevenir i controlar-ne el risc, donar resposta adequada a les emergències i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic."
font: gencat.cat


Podeu fer comentaris al peu de cada article o adreçar-los a la següent adreça electrònica;

info@consultoriatt.com

Podeu utilitzar el buscador per trobar l'article que necessiteu del blog.

Troba l'article que busques!!

15 d’oct. 2011

L'erupció volcànica submarina de El Hierro allibera magma i gasos a l'oceà


Article publicat a elpais.com

L'erupció submarina a El Hierro és a 2,5 quilòmetres de la costa i a només 150 metres de profunditat, segons les dades facilitades avui per l'equip d'investigadors de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) i del CSIC que gestionen la crisi des del punt de vista científic. La dada fa pujar un esglaó la preocupació a l'illa, ja que fins avui les dades que manejaven els experts situaven l'emissió de magma a uns 600 metres.

El passat dia 13, el professor del CSIC Ramón Ortiz va assegurar a l'illa que l'erupció podia tornar explosiva i "molt perillosa" si es produïa a una profunditat superior a 60 metres. Davant aquesta situació, el Govern de Canàries ha decidit elevar la situació d'emergència a La Restinga, la localitat més propera a l'erupció, a semàfor vermell nivell 1. En aquesta fase, a més de les evacuacions obligatòries, es mobilitzen els mitjans necessaris per a les accions d'intervenció i logística.

El perill augmenta segons s'acosten els focus eruptius a terra, perquè la interacció del magma amb l'aigua del mar a poca profunditat pot provocar el que es coneix com explosions surtseyanas, batejada així per l'erupció en Surtsey, Islàndia, el 1963. En aquestes condicions, l'aigua vaporitzada i trossos de lava poden ser projectats a gran distància.

La relativa calma que es vivia a la zona de l'erupció s'ha trencat cap a les dues de la tarda, hora local. En aquest moment els científics que sobrevolaven en helicòpter les taques de sofre enfront de les costes del Ferro van detectar nombrosos fragments de material piroclástico fumejant, en una ràdio aproximat de 100 metres i envoltats de fileres de bombolles gasoses. També van observar un canvi en la coloració de la capçalera de la taca, pel que han deduït que l'erupció s'estava produint en aigües menys profundes.

En aquest moment, el vaixell científic Capità Juan Lozano, que avui ha arribat procedent de Gran Canària per analitzar mostres de les aigües, ha sortit per precaució de la zona de les taques i ha tornat a port. La direcció del Pla de Protecció Civil per risc Volcànic, Pevolca, ha prohibit immediatament el trànsit marítim i aeri a la zona, així com totalment el trànsit cap a la localitat de La Restinga, la més meridional d'Espanya, evacuada el passat dimarts. Encara que la localitat havia estat desallotjada, als veïns se'ls estava permetent accedir de forma controlada. Un matrimoni de mitjana edat, que estava esperant pacientment en el lloc de control situat a la cruïlla de Tacorón s'ha quedat sense poder baixar "per donar de menjar a les gallines" i el mateix li ha passat a la ciutadana alemanya Gabriele Kruger, la última persona que va ser evacuada del poble, i que avui pretenia tornar a per unes medicines.

La Guàrdia Civil ha desallotjat immediatament als veïns que es trobaven al poble per recollir objectes o estris de treball, com era el cas d'Iñaki Callón, propietari d'un club de busseig a la zona que havia baixat a recarregar bombones d'oxigen. "Ens van dir que marxéssim seguida", explica. Mentrestant, a la localitat de la Pineda, capital del municipi del mateix nom, al qual pertany La Restinga, s'han viscut moments d'incertesa. Un vehicle de l'Ajuntament ha recorregut els carrers de la localitat per desmentir el rumor que s'havia ordenat el desallotjament però alguns veïns van entendre el contrari i han sortit de casa alarmats. A la tarda s'havia recuperat la tensa normalitat a la localitat, d'uns mil habitants, i al bar El Mentidero s'alternaven les taules on es jugava al dòmino amb les taules on els periodistes teclejaven les seves cròniques en els portàtils. Més nervis havia al local del costat, el bar Chachi, però només perquè en comptar amb televisió de pagament dels parroquians podien seguir en directe el Reial Madrid-Betis.


L'alarma per l'erupció no ha paralitzat el municipi, encara que sí es tem i molt per l'economia de la zona. Suspesos el busseig i la pesca a La Restinga, espantat el turisme, llevat científics i periodistes, l'Ajuntament ha decidit per unanimitat declarar l'estat d'emergència social i econòmica al municipi. Ja és el segon que ho fa, dels tres que hi ha a l'illa. El de La Frontera, perjudicat sobretot pel tancament del túnel que ho comunica amb la capital, el port i l'aeroport, ja ho va declarar el passat 6 d'octubre.

Video on es pot veure el piroclasts incandescents sobre l'aigua.
http://www.elpais.com/videos/sociedad/Magma/incandescente/elpvidsoc/20111015elpepusoc_2/Ves/





Consultoria Tècnica Transversal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari aquí.