Objectius del Blog

AVÍS A SEGUIDORS;
Aquest blog deixa d'actualitzar-se aquest estiu del 2015 d'acord amb la creació d'una nova pàgina web on s'incorporen els articles existents i els nous que es vagin preparant.
En aquest nou blog trobareu més continguts i una distribució més neta i clara que permetrà trobar amb més facilitat el contingut que us pugui interessar.
La direcció plaautoproteccio.cat ja direcciona al nou blog.
Moltes gràcies


Comentaris, experiències, apunts, tot és benvingut per ajudar a completar aquesta eina informativa.

"L’autoprotecció és el conjunt de mesures (procediments, sistemes i organització) implantades en un determinat àmbit (edificis, instal·lacions, nuclis habitats, solars, activitats, centres, etc) exposat a una o a diverses situacions de risc, destinades a preveure, prevenir i controlar-ne el risc, donar resposta adequada a les emergències i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic."
font: gencat.cat


Podeu fer comentaris al peu de cada article o adreçar-los a la següent adreça electrònica;

info@consultoriatt.com

Podeu utilitzar el buscador per trobar l'article que necessiteu del blog.

Troba l'article que busques!!

21 de des. 2011

Risc Radiològic (VI). Intervenció en cas d'emergència


Procediment operacional
L'emergència es NOTIFICARÀper part del titular de l'activitat o centre al CECAT i al 112 d'acord amb els escenàris d'emergència previstos al seu PEI o PAU segons es disposi. La notificació pot arribar també, sobretot si l’emergència no està localitzada en cap instal·lació radioactiva o instal·lació amb pla d’autoprotecció, a través del 112, el CSN, la SCB, l’SCAR o d’altres.

El CECAT avisarà el Grup Radiològic per tal que vagi, si és necessari, al lloc on ha succeït i valori la seva magnitud. Des del CECAT es podrà declarar una prealerta i es valorarà provisionalment si cal activar el pla en una determinada fase.

Paral·lelament i inmediatament, el 112 emet avís al grup d’extinció d’incendis i salvaments, al grup de seguretat i ordre i al grup sanitari a través del PISE.

Mentre no arribin els membres del grup radiològic, les primeres actuacions dels actuants del pla presents al lloc tindran en compte, pel que fa al risc radiològic, les indicacions de la guia d’actuació en emergències de la base de dades EmergIR, per a la instal·lació corresponent.

Amb les dades recollides, el CECAT informarà la direcció del pla i procedirà a mantenir, declarar o finalitzar una prealerta, o activar el pla, si la direcció ho creu convenient.

Tots els grups d’actuació i, si n’hi ha, el personal de la instal·lació, actuaran coordinadament, dirigits pel director del pla. El CECAT actuarà com a centre de coordinació operativa.

A partir d'aquí, el CECAT valorarà la situació i activarà (o desactivarà) el Pla RADCAT en alerta o emergència 1 o 2 i resoldrà segons el previst al punt 4.5 del Pla Radiològic.


Zonificació de l'emergència
Zona d’intervenció. Zona en la qual cal adoptar mesures de protecció urgents per tal de protegir les persones de la irradiació i la contaminació radioactiva.
Zona d’alerta. Zona de seguretat establerta al voltant de la zona d’intervenció.


Aquestes zones es delimitaran inicialment d'acord amb els criteris continguts al punt 2.3 zones de planificació del Pla Radiològic. Posteriorment les observacions del Grup Radiològic ajudaran a precisar-ne l'abast.


Grup radiològic (grup particular d'aquest PLA)
Aquest grup té com a missió mesurar i avaluar les conseqüències radiològiques que l’accident té sobre les persones, el medi ambient i el béns. També col·laborarà, dintre de les seves possibilitats, en les activitats necessàries per tal d’eliminar o aïllar el focus de perill radiològic.

Estructura
El seu cap és el cap del Servei de Coordinació d’Activitats Radioactives (SCAR), adscrit a la Direcció General d’Energia i Mines, o la persona en qui delegui.
El grup radiològic actuarà en col·laboració i coordinació amb l’Organització de Resposta davant d’Emergències (ORE) del Consell de Seguretat Nuclear.
Les recomanacions sobre les mesures de protecció i d’altres determinades actuacions d’emergència, que pogués fer l’ORE derivades de l’avaluació de les conseqüències radiològiques generades pels possibles accidents, seran traslladades directament a la direcció del pla a través del cap del grup radiològic.

Els membres d'aquest grup són;
  • Els inspectors acreditats pel CSN del Servei de Coordinació d’Activitats Radioactives.
  • Els experts en radiacions ionitzants que designi el Consell de Seguretat Nuclear.
  • La SALEM del Consell de Seguretat Nuclear.
Les funcions d’aquest grup són:
  • Encarregar-se del seguiment de l’evolució de l’accident o esdeveniment i de les possibles conseqüències radiològiques sobre la població, els actuants i els treballadors de la instal·lació on tingui lloc l’emergència.
  • Assessorar, en els aspectes radiològics de l’emergència, al director del pla.
  • Caracteritzar i avaluar la situació radiològica de l’àrea afectada per l’accident o esdeveniment, durant l’emergència.
  • Efectuar el control dosimètric, així com el control d’altres mesures de protecció radiològica sobre el personal d’intervenció. 
  • Col·laborar amb el grup sanitari en la identificació del personal i dels grups de població que, a causa de la seva possible exposició a la radiació, cal que se sotmetin a control i vigilància mèdica. 
  • Mesurar i avaluar la contaminació externa i interna de la població potencialment contaminada i el personal d’intervenció. 
  • Mesurar i avaluar la contaminació en vehicles, en altres mitjans materials de l’emergència, i si s’escau, en béns. 
  • Eliminar o aïllar, dintre de les seves possibilitats i en col·laboració amb el grup d’extinció d’incendis i salvaments, en cas d’accident, o amb el grup de seguretat i ordre, en cas d’il·lícit penal dolós, el focus de perill radiològic.
  • Gestió, si s’escau, dels residus radioactius.
  • Informar el CECAT.

Personal d'Intervenció
El Reglament sobre protecció sanitària contra radiacions ionitzants (RD 783/2001) estableix que el personal que participi en una intervenció en cas d’emergència radiològica s’ha de sotmetre a un control dosimètric i una vigilància sanitària especial.  Aquests controls s’aplicaran a tot el personal d’intervenció, que inclou tant els treballadors que actuen en la instal·lació com els actuants del pla  radiològic territorial.
El personal d’intervenció haurà de tenir la formació adequada i ser informat dels riscos de la seva intervenció.
El control dosimètric del personal d’intervenció es durà a terme tenint en compte la seva classificació en tres grups:

Grup 1
Constituït per personal que haurà de realitzar accions urgents al lloc de l’accident per salvar vides, prevenir lesions greus o per evitar un agreujament de l’accident que pogués ocasionar dosis considerables al públic.
El director de l’emergència esmerçarà tots els esforços possibles per mantenir els nivells de dosi d’aquest personal per sota dels llindars d’aparició d’efectes deterministes aguts (vegeu l’annex VIII del RADCAT). Amb caràcter excepcional, i per salvar vides humanes, es podran superar aquests valors.
Les persones d’aquest grup podrien rebre dosis superiors als límits de dosis individuals per a treballadors exposats establerts al Reglament sobre protecció sanitària contra radiacions ionitzants, per la qual cosa hauran de ser voluntaris i s’exclouran les dones embarassades. El mateix reglament especifica que aquest personal voluntari haurà d’estar informat dels riscos de la seva intervenció.

Grup 2
Constituït per personal involucrat en l’aplicació de mesures de protecció urgent i d’altres actuacions per a la protecció de la població.
El director de l’emergència, a través del grup radiològic, esmerçarà tots els esforços raonables per reduir la dosi efectiva d’aquest personal per sota dels 50 mSv en un any.

Grup 3
Constituït per personal que duu a terme operacions de recuperació, un cop s’ha controlat plenament la situació després de l’accident i s’han restablert els serveis essencials en la zona afectada.

S’haurà d’aplicar el sistema de protecció radiològica associada a les pràctiques i la dosi s’haurà de mantenir per sota dels límits de dosi per als treballadors exposats, establert en el Reglament sobre protecció sanitària contra radiacions ionitzants (dosi efectiva 50 mSv en un any i 100 mSv en cinc anys i dosis equivalents especificades al Reglament).






Consultoria Tècnica Transversal

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari aquí.