Objectius del Blog

AVÍS A SEGUIDORS;
Aquest blog deixa d'actualitzar-se aquest estiu del 2015 d'acord amb la creació d'una nova pàgina web on s'incorporen els articles existents i els nous que es vagin preparant.
En aquest nou blog trobareu més continguts i una distribució més neta i clara que permetrà trobar amb més facilitat el contingut que us pugui interessar.
La direcció plaautoproteccio.cat ja direcciona al nou blog.
Moltes gràcies


Comentaris, experiències, apunts, tot és benvingut per ajudar a completar aquesta eina informativa.

"L’autoprotecció és el conjunt de mesures (procediments, sistemes i organització) implantades en un determinat àmbit (edificis, instal·lacions, nuclis habitats, solars, activitats, centres, etc) exposat a una o a diverses situacions de risc, destinades a preveure, prevenir i controlar-ne el risc, donar resposta adequada a les emergències i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic."
font: gencat.cat


Podeu fer comentaris al peu de cada article o adreçar-los a la següent adreça electrònica;

info@consultoriatt.com

Podeu utilitzar el buscador per trobar l'article que necessiteu del blog.

Troba l'article que busques!!

28 de març 2011

Actualitat; Simulacre d'emergència a Blanes la setmana passada.

Us deixo aquí el text de la nota de premsa de la DGPC.

Deixeu-me dir-vos que les notícies que s'han publicat a la premsa parlen d'alarma nuclear quan haurien de parlar l'alarma química i activació del pla TRANSCAT,.... estem tots afectats pel cas japonès ...

25-03-2011 16:27
Els cossos d'emergències de la Generalitat participen a Blanes en el simulacre d'accident de matèries perilloses que clou el Congrés nacional d'Urgències i Emergències

Els Bombers de la Generalitat han posat en pràctica les tècniques de rescat de víctimes en accidents de trànsit, contenció d’una fuita i primera atenció de ferits. El SEM ha desplegat una estació portàtil de descontaminació massiva i un Punt Mèdic Avançat (PMA), i la Direcció General de Protecció Civil el Cecat-Unitat mòbil com a centre de coordinació d’emergències


La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat, el cos de Bombers de la Generalitat i el Sistema d’Emergències Mèdiques han participat, aquest matí, en un exercici pràctic d’accident en el transport de matèries perilloses a Blanes. L’exercici s’emmarcava en la cloenda del XVIII Congrés Nacional Català d’Urgències i Emergències organitzat per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i la Societat Catalana de Medicina d’Urgències i Emergències, i que va començar el passat dimecres a Lloret de Mar.

L’objectiu del simulacre era que els 350congressistes participants poguessin veure en directe i conèixer com treballen els serveis i cossos operatius en una emergència amb víctimes i matèries perilloses. En aquest simulacre han participat efectius de la Direcció General de Protecció Civil, Bombers de la Generalitat, del Sistema d’Emergències Mèdiques

L’escenari proposat ha estat un accident en una carretera comarcal entre un furgó que transporta bidons de matèries perilloses i un grup de ciclistes. A més, com a conseqüència del primer accident, un autocar amb passatgers que els volia esquivar bolca. L’accident ha afectat en total unes 20 persones, i ha obligat a activar el Pla Especial de Transport de Mercaderies Perilloses de Catalunya TRANSCAT en fase d’emergència perquè hi havia vessament del contingut d’un dels bidons.


Photobucket


Per atendre l’emergència s’han desplaçat al lloc 6 dotacions dels Bombers de la Generalitat, entre elles el Furgó de Risc Químic; 8 ambulàncies, un Punt Mèdic Avançat (PMA) i l’estació de descontaminació química i radiològica del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM); i la Unitat Mòbil de Coordinació de Protecció Civil (CECAT Mòbil, que disposa d’una sala de control amb 5 posicions per operadors dels diferents cossos operatius i que el converteix en un centre mòbil de gestió de les emergències).




Photobucket


Per tal que tots els participants poguessin visualitzar les diverses tasques que es realitzen s’han distribuït en 5 escenaris diferents i l’exercici s’ha repetit quatre vegades perquè poguessin seguir-lo tots els grups.
El primer escenari era el d’accident del transport de matèries perilloses i els ciclistes, que estava liderat pels Bombers de la Generalitat ja que són els responsables del rescat de les víctimes de l’accident, de la contenció de la fuita i del trasllat de ferits a l’estació de descontaminació.

En el segon escenari, el de l’accident d’autobús, hi treballaven conjuntament el cos de Bombers i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Allà s’ha realitzat l’excarceració dels ferits que es trobaven atrapats (Bombers), la primera valoració, triatge i assistència dels afectats (SEM).

EL SEM ha liderat el tercer escenari amb la posada en marxa de l’estació portàtil de descontaminació massiva radiològica, nuclear, biològica i química (RNBQ) més important de Catalunya. L’estació permet la descontaminació simultània de fins a 11 persones en 3-4 minuts, que és el temps habitual de descontaminació per persona en altres estacions estàndards.




Photobucket


El Punt Mèdic Avançat era el quart escenari, també liderat pel SEM. Aquí hi arribaven els afectats dels dos accidents, i és on es duia a terme l’assistència sanitària amb l’avaluació, priorització i evacuació dels ferits per tal de traslladar-los als diversos centres sanitaris.

Finalment, al cinquè escenari s’ha instal·lat el Centre de Comandament Avançat (CCA) ubicat al centre mòbil de coordinació d’emergències de Protecció Civil, Cecat-Unitat Mòbil. En aquest vehicle hi havia presents els representants de cada grup operatiu, incloent els tècnics de Protecció Civil desplaçats a l’emergència, així com les autoritats municipals.

Des d’aquest punt es defineixen les zones d’intervenció i alerta; s’organitzen les mesures de protecció a la població; es coordinen les tasques dels diversos grups i s’organitzen els recursos logístics que cal mobilitzar en cas de qualsevol emergència, entre altres tasques.

El TRANSCAT és el pla especial d’emergències per accidents en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril a Catalunya, i estableix els grups que actuaran en una emergència d’aquest tipus: Grup d’Intervenció (Bombers de la Generalitat); Grup d’Ordre (Mossos d’Esquadra i Policia Local); Grup Logístic (Protecció Civil); Grup Sanitari (Sistema d’Emergències Mèdiques); i Grup de Control Ambiental (ACA, Agència Catalana de Residus,...).
Exercicis com el realitzat avui en la cloenda del XVIII Congrés Nacional Català d’Urgències i Emergències organitzat per la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i la Societat Catalana de Medicina d’Urgències i Emergències, són molt importants per comprovar la idoneïtat de la coordinació entre els diferents cossos operatius, dels sistemes de comunicació, mesurar els temps de resposta i en general l’eficàcia i eficiència dels cossos d’emergència.

Videos de l'exercici.

Video 1


Video 2

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari aquí.