Objectius del Blog

AVÍS A SEGUIDORS;
Aquest blog deixa d'actualitzar-se aquest estiu del 2015 d'acord amb la creació d'una nova pàgina web on s'incorporen els articles existents i els nous que es vagin preparant.
En aquest nou blog trobareu més continguts i una distribució més neta i clara que permetrà trobar amb més facilitat el contingut que us pugui interessar.
La direcció plaautoproteccio.cat ja direcciona al nou blog.
Moltes gràcies


Comentaris, experiències, apunts, tot és benvingut per ajudar a completar aquesta eina informativa.

"L’autoprotecció és el conjunt de mesures (procediments, sistemes i organització) implantades en un determinat àmbit (edificis, instal·lacions, nuclis habitats, solars, activitats, centres, etc) exposat a una o a diverses situacions de risc, destinades a preveure, prevenir i controlar-ne el risc, donar resposta adequada a les emergències i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic."
font: gencat.cat


Podeu fer comentaris al peu de cada article o adreçar-los a la següent adreça electrònica;

info@consultoriatt.com

Podeu utilitzar el buscador per trobar l'article que necessiteu del blog.

Troba l'article que busques!!

3 de maig 2011

Exercici sirenes d'avís de risc químic a Catalunya

D'acord amb el que apuntavem en un anterior article, la DGPC va posar en marxa les sirenes d'avís químic el propassat 28/04/2011.

Us trasllado aquí l'informe publicat a la web de la Generalitat de Catalunya.



Dijous, 28 d'abril de 2011
  • El Director General de Protecció Civil (DGPC), Manel Pardo, ha fet el seguiment des de les instal·lacions del CECAT i ha pogut comprovar el funcionament de les sirenes d’avís de risc químic
  • Al Port i la Zona Franca de Barcelona, les sirenes han tornat a sonar després d’uns anys de pausa atès que s’hi havien detectat deficiències sonores que ara s’han intentat resoldre
  • L’exercici s’ha fet en 80 de les 83 sirenes que formen part de la xarxa general d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (Plaseqcat)
  • Les dues sirenes de Granollers han sonat avui des de la seva ubicació definitiva (aparcament d’ADIF i parc Lledoner)
El Director General de Protecció Civil, Manel Pardo, ha supervisat des del Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) l’exercici d’activació de 80 sirenes d’avís de risc químic a 34 municipis de tot Catalunya.
 
La prova de sirenes ha cobert una extensió aproximada de 137 Km2, dels quals 54,43 km2 són de superfície urbana i industrial. Actualment, les sirenes activades cobreixen un 35,12% de la superfície urbana i industrial dins la zona d’intervenció (zona on es poden produir efectes a tota la població en general) de les empreses de risc químic.
En l’exercici s’han posat en funcionament 80 sirenes de les 83 que formen part de la xarxa general d’alarmes adscrites al Plaseqcat (Pla d’Emergències Exterior del Sector Químic de Catalunya) que és, actualment, el principal sistema i de major abast per avisar la població en cas d’accident químic de caràcter greu.
 
Les novetats respecte a l’últim exercici de sirenes, que es va dur a terme el passat mes de desembre de 2010, són que les dues sirenes de Granollers ja han pogut sonar des de la seva ubicació definitiva, a l’aparcament d’ADIF i el parc Lledoner; i que han tornat a sonar després d’uns anys de pausa les sirenes de la Zona Franca i del Port de Barcelona.
 
En aquestes sirenes, Zona Franca i Port de Barcelona, s’hi havien detectat deficiències en la percepció dels tons d’alarma pel fet que es troben en un entorn amb molt soroll de fons, ja sigui per les indústries o els vaixells, i en la prova d’avui s’han avaluat diferents freqüències i configuracions dels sons d’inici i fi d’alerta per tal de millorar la percepció de l’alarma.
 
D’altra banda, les 2 sirenes del municipi d’Olesa de Montserrat i 1 sirena d’Abrera no han participat en l’exercici d’avui, atès que el proper dia 4 de maig es realitzarà un simulacre d’emergència química a l’empresa Kao Corporation d’Olesa de Montserrrat, i serà llavors quan s’activaran els sons d’alerta d’aquests municipis.
 
Per tant, els municipis que avui han participat en el simulacre, per sectors químics, són:
Polígon Nord Tarragona: Vilallonga del Camp, El Morell, La Pobla de Mafumet, Els Pallaresos, Els Garidells, Perafort, Constantí i Tarragona.
Polígon Sud Tarragona: Tarragona, La Canonja, Vila-seca i Salou.
Sector Químic Terres de l’Ebre: Flix i Tortosa.
Sector Químic del Llobregat – Vallès Occidental: Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca i Castellbisbal.
Sector Químic del Llobregat-Barcelonès: Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, El Prat de Llobregat, Viladecans i Hospitalet de Llobregat.
Sector Químic Vallès Oriental-Vallès Occidental: Granollers i Montornès del Vallès.
Garona Verda, SCPA: Les.
Sector Químic de la Tordera: Gualba, Sant Celoni i Riells i Viabrea.
Sector Químic Bages: Castellgalí.
Port de Barcelona i Zona Franca: Barcelona.
 
En quant als objectius de l’exercici, es tracta principalment de comprovar el nivell auditiu i el bon funcionament dels aparells i, per altra, donar a conèixer i familiaritzar la població amb els sons d’avís perquè sàpiguen com reaccionar en cas necessari.
 
La mesura de protecció més segura en cas d’accident químic és confinar-se a l’edifici més proper, tancar-s’hi i escoltar la ràdio per seguir les indicacions de les autoritats fins a la finalització de l’avís, que es reconeix per un so de sirena diferent (so pla). Una altra recomanació important és no anar a buscar els nens a l’escola, ja que els mestres ja saben com actuar, i evitar utilitzar els telèfons mòbils si no és estrictament necessari, per evitar la congestió de les línies.
 
Per aquesta prova s’han repartit entre la població 5.050 pòsters i 264.000 tríptics, dels quals destaca el material editat i imprès en llengua aranesa per a la prova de la població de Les; i material específic (pòsters i tríptics) editat per la Zona Franca i el Port de Barcelona, per la singularitat de la prova (s’analitzaran diferents freqüències) i perquè es tracta d’un públic molt concret (treballadors del Port i dels polígons de la zona).
 
L’activació de les 80 sirenes s’ha feta través dels Centres d’Emergència de Barcelona i Tarragona. Així doncs, el CECAT Barcelona ha activat les sirenes del Sector Químic de la Tordera, Garona Verda SCPA, Sector Químic del Vallès Oriental – Vallès Occidental, Sector Químic del Llobregat – Vallès Occidental i Bages; i el CECAT Tarragona ha activat les sirenes de Flix i Tarragona, Polígon Nord de Tarragona i Polígon Sud de Tarragona.
 
Des del Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 de Catalunya us informem que, en relació a la prova de so de la xarxa d’alarmes i comunicacions de Protecció Civil adscrita al Pla del Sector Químic de Catalunya, s’han rebut un total de 249 trucades fins les 13.00 h.
 
PREPARACIÓ ENFRONT LES EMERGÈNCIES
Simulacres del 2010:
En total es van realitzar 418 simulacres. 282 a Barcelona. 32 a Girona. 15 a Lleida. 89 a Tarragona i Terres de l’Ebre.
2 simulacres generals de gran abast (simulacres en els que el pla d’emergències de protecció civil es posa a prova implicant tota l’organització del pla. Tots els grups actuants hi participen (mossos, bombers, SEM...), sobre el terreny i a nivell de sales, i es convoca el Director del pla i el seu òrgan consultiu.
 
51 simulacres parcials (simulacres en els quals el pla d’emergències de protecció civil es posa a prova i hi participa sobre el terreny almenys un dels grups actuants del pla de protecció civil superior, a part de les respectives sales de coordinació).
 
360 simulacres de trucada (simulacres en els que el pla d’emergències de protecció civil es posa a prova. Els grups actuants no hi participen activament, però si a nivell de sales de coordinació).
 
2 simulacres de despatx.
 
3 de prova de sirenes.
 
La participació en simulacres del 2010 és d’unes 5.421 persones sense contar els simulacres de trucades.
 
 
Simulacres del 2011:
A 15 d’abril se n’han fet 81. Barcelona 57, Girona 3, Lleida 4, Tarragona i Terres de l’Ebre 17.
 
Pel que fa a la previsió del  2011 completa, la Direcció General de Protecció Civil té previst realitzar un número de:
 
  • simulacres parcials d’entre 50 i 60
  • simulacres de trucades entre 350 i 400
  • simulacres generals 3:
  • Al simulacre de Plaseqcat a Kao, Baix Llobregat participaran:  365 operatius més  uns 460 docents, uns 8700 alumnes/infants i 500 persones més d’indústries properes i altres activitats que també participaran. Aixó donaria unes 10.000 persones involucrades en el simulacre amb diferents graus de participació.
  • A  Tarragona es farà a final d’any un altre, més petit, que podria tenir una participació d’unes 200 o 300 persones.
  • També es farà a final d’any un simulacre a l’Aeroport de Barcelona que podria tenir una participació d’entre 200 i 300 persones.
  • proves de sirenes 2, una d’elles la d’avui, 28 d’abril
 
Per tant al 2011 podríem estar parlant d’una participació de més de 10.000 persones

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari aquí.