Objectius del Blog

AVÍS A SEGUIDORS;
Aquest blog deixa d'actualitzar-se aquest estiu del 2015 d'acord amb la creació d'una nova pàgina web on s'incorporen els articles existents i els nous que es vagin preparant.
En aquest nou blog trobareu més continguts i una distribució més neta i clara que permetrà trobar amb més facilitat el contingut que us pugui interessar.
La direcció plaautoproteccio.cat ja direcciona al nou blog.
Moltes gràcies


Comentaris, experiències, apunts, tot és benvingut per ajudar a completar aquesta eina informativa.

"L’autoprotecció és el conjunt de mesures (procediments, sistemes i organització) implantades en un determinat àmbit (edificis, instal·lacions, nuclis habitats, solars, activitats, centres, etc) exposat a una o a diverses situacions de risc, destinades a preveure, prevenir i controlar-ne el risc, donar resposta adequada a les emergències i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic."
font: gencat.cat


Podeu fer comentaris al peu de cada article o adreçar-los a la següent adreça electrònica;

info@consultoriatt.com

Podeu utilitzar el buscador per trobar l'article que necessiteu del blog.

Troba l'article que busques!!

27 de jul. 2011

Recomanacions d'autoprotecció per activitats en zones fluvials.

Els Bombers de la Generalitat donen consells de seguretat a l'hora de fer activitats en aigües interiors

  • Avui han realitzat un exercici de salvament de dos piragüistes al pantà de Sant Llorenç de Montgai (Noguera)
  • Els Bombers han recordat que cal tenir molt en compte que el comportament de les aigües interiors és diferent al de l’aigua del mar
Els Bombers de la Generalitat han realitzat avui un exercici de simulació d’un salvament al pantà de Sant Llorenç de Montgai, a la Noguera, amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre els riscos que representa la pràctica d’activitats d’esport i lleure en aigües interiors.

Exercici de salvament aquàtic
L’exercici de salvament aquàtic que ha tingut lloc aquest matí al pantà de Sant Llorenç a de Montgai ha consistit en el rescat de dos piragüistes suposadament accidentats. Un d’ells ha estat rescatat en superfície i traslladat fins a terra on se li han practicat els primers auxilis. L’altre piragüista ha desaparegut i s’ha realitzat una recerca subaquàtica i finalment ha estat localitzat i rescatat pels efectius dels Bombers.
En les tasques de recerca i rescat hi han participat efectius de la unitat subaquàtica del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat, que han emprat una barca de rescat subaquàtic, juntament amb un bomber guia acompanyat d’un gos rastrejador del Grup Caní de Recerca (GCR) així com també efectius del parc de Balaguer, especialitzats en rescat aquàtic. 

 http://premsa.gencat.cat/pres_fsvp/docs/2011/07/27/13/27/8c38040d-26aa-4ac8-945e-3072d2877f80.JPG

Consells a tenir en compte:

Davant l’afluència durant els mesos d’estiu de persones que practiquen activitats en rius, barrancs, llacs, pantans, embassaments, canals o coves, els Bombers de la Generalitat demanen precaució i tenir en compte alguns consells de seguretat bàsica. En aquest sentit, es vol posar especial èmfasi en la necessitat d’informar-se prèviament dels riscos possibles a l’hora de practicaraquest tipus d’activitats i en comprendre que el comportament de les aigües interiors és diferent del de l’aigua del mar, ja que la flotabilitat és menor i els corrents són molt imprevisibles.
Així, els Bombers de la Generalitat recomanen:

Abans de practicar l’activitat:
  • Assegureu-vos que està permesa l’activitat de bany o d’esport que es vulgui practicar en el lloc escollit
  • Informeu-vos prèviament del risc que presenta l’activitat a practicar, i valoreu la capacitat personal per a desenvolupar-la
  • És important que localitzeu el punt de socors o telèfon més proper, així com que procureu realitzar l’activitat en un indret amb cobertura de telèfon mòbil
  • Aneu sempre acompanyats o bé informeu algú de l’activitat prevista
  • Porteu l’equipament i el material adequat a l’activitat que voleu  practicar
  • Formeu-vos prèviament en les activitats en aigües interiors, atès que actualment hi ha una àmplia oferta formativa en aquest àmbit

Durant l’activitat:
  • Si aneu en grup, mantingueu el contacte amb la resta de companys
  • Poseu especial atenció als remolins, molt freqüents en rius i embassaments
  • No us deixeu endur pel corrent quan empreu flotadors o elements similars
  • No córreeu per sobre de roques o superfícies mullades
  • Utilitzeu sandàlies de plàstic a l’hora de submergir-vos, atès que no sabreu què pot haver-hi sota l’aigua

Recomanacions específiques per al bany:
  • No us poseu a l’aigua sense saber nedar o sense ser autosuficient
  • No us llanceu a l’aigua de cap si no coneixeu el lloc i no sabeu amb certesa si la profunditat és suficient
  • Eviteu banyar-vos després de menjar: cal esperar dues hores per fer la digestió i, posteriorment, entrar a l’aigua mullant primer els braços, les cames i el clatell, i entrant a poc a poc
  • Eviteu el bany en aigües molt fredes

En cas d’accident:

Nou logotip
  •  Manteniu la calma i trucar al telèfon d’emergència 112. 

  •  El missatge a transmetre als equips d’emergència és: lloc de l’accident; nombre de persones accidentades i edat; situació de l’accidentat (si està ferit, conscient, si sagna i si respira), i condicions meteorològiques del lloc de l’accident.
     

    Salvaments en aigües interiors realitzats pels Bombers de la Generalitat

    Els Bombers de la Generalitat han efectuat aquest any, des de gener fins a juny, 25 serveis de recerca o rescat en medi fluvial o en coves i pous de Catalunya.
    Al llarg de l’any passat, es van efectuar un total de 52 serveis de recerca o rescats en aquest entorn. Les comarques que van registrar un major nombre de casos l’any passat van ser el Baix Ebre, el Gironès i el Segrià.  

    Cerdanyola del Vallès, 27 de juliol de 2011
    12.00 hores

    Consultoria Tècnica Transversal

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada

    Deixa el teu comentari aquí.